news

Grootste stadsboerderij van Europa geopend in Den Haag

Dit weekend start officieel de productie in Europa’s grootste stadsboerderij in en op de oude Philips-fabriek Schilde in Den Haag. De boerderij gaat genoeg voedsel produceren voor 900 gezinnen of 20 tot 25 restaurants. De stadsboerderij gaat in een kas van 1.200 m2 50 ton groenten per jaar produceren en 20 ton aan tilapiavis. Deze maand levert de stadsboerderij de eerste producten aan 8 restaurants en cateringbedrijven waarmee het bedrijf samenwerkt in Den Haag. Vanaf september start de directe verkoop aan consumenten uit de omgeving.

UrbanFarmers

‘Break-even’
UF002, zoals de Haagse stadsboerderij heet, is de tweede grootschalige stadsboerderij van het Zwitserse UrbanFarmers. In Basel bouwde UrbanFarmers 3 jaar geleden hun eerste stadsboerderij, om de haalbaarheid van de technologie en het businessmodel te testen. De Baselse vestiging draait inmiddels, met verschillende lokale restaurants als klant, break-even.

UrbanFarmers streeft er naar ‘goed voedsel dichter bij mensen te brengen’. “We willen garanderen dat 20 procent van al het verse voedsel dat in de stad wordt geconsumeerd, ook in de stad wordt geproduceerd” zegt managing director Mark Durno. “In plaats van boeren ver weg groenten te laten verbouwen en vis in te vliegen vanuit het buitenland, is het wat ons betreft veel logischer en duurzamer om voedsel daar te verbouwen waar mensen wonen; dicht bij mensen, in steden.” UF002 is een eerste stap: “Met deze boerderij voeden we nog niet eens 1% van de populatie in Den Haag. Als we meer mensen willen voeden, hebben we meer stadsboerderijen nodig.”

‘Niche van een niche’
Durno is niet bang voor concurrentie, of om zelf te worden gezien als concurrent. “Onze business is zelfs totaal verschillend van de meeste bedrijven in de tuinbouwsector, die grootschalig produceren. Wat wij bieden is een niche van een niche. Het is slechts een van de oplossingen om te voldoen aan de voedselvraag van de groeiende wereldbevolking. Kwekers en ondernemers die weten te innoveren, en mensen met zich mee op reis weten te nemen, zullen in de toekomst het succesvolst zijn.”

“Stadslandbouw ‘out of the box’
Jan-Willem van der Schans, werkzaam bij LEI van Wageningen UR stelt in Scientias dat hij denkt dat stadslandbouw blijvend is. Hij definieert stadslandbouw als voedselproductie in en rond de stad, met hulpbronnen uit de stad als groen afval, restwarmte of organische meststoffen uit rioolwater. Zonder dit laatste criterium wordt het volgens hem “gewoon weer iets ‘hips’ dat zelfs in de woestijn geplaatst zou kunnen worden”.  Hij betoogt dat stadslandbouw beter zijn eigen koers kan gaan varen en nieuwere, meer onderscheidende toepassingen moet vinden dan alleen het produceren van sla en kruiden om winstgevend te zijn. Er moet meer ‘out of the box’ gedacht worden om stadslandbouw een succes te laten worden.

Verticale slateelt in Japan commercieel succes
In Japan lijkt stadslandbouw vaste voet aan de grond te krijgen. Het bedrijf Spread levert dagelijks 21.000 kroppen sla aan meer dan 2000 supermarkten in heel Japan. Het succes van stadsboerderij Spread heeft te maken met het feit dat de verticaal geteelde gewassen niet nucleair besmet zijn, in tegenstelling tot gewassen geteeld in het open veld. Hierdoor zijn consumenten bereid er 20% meer voor te betalen en is de verticale slateelt van Spread een commercieel succes.

Bron: foodlog

more news

Investor Relations Netwerk Zuid-Holland van start

Rotterdam vormde afgelopen dinsdag letterlijk het toneel voor de lancering van het Investor Relations (IR) Netwerk Zuid-Holland. Zo'n 50 deelnemers volgden de informatiesessies o...

>> read more
ICCA Names The Hague to its Top 50 European Cities Rankings

The Hague has become one of the top 50 international congress destinations among European cities, according to the ranking of The International Congress and Convention Association ...

>> read more

CONTACT

Are you planning to establish your
business in WESTHOLLAND?

Please contact:
Reneé Hammersley
Marketing and Communications Officer

You can reach me on:
E: r.hammersley@westholland.nl
M: +316 24 75 66 56
T:
linkedin.com