news

Nederland terug in top sterke landen

Na een afwezigheid van dertien jaar is Nederland terug in de top tien van meest concurrerende landen van het Zwitserse economisch onderzoeksinstituut IMD. Op de wereldranglijst van het instituut uit Lausanne is Nederland dit jaar naar plaats acht gestegen. Alleen Ierland heeft een nog indrukwekkender sprong gemaakt, van 16 naar 7.

Dat Nederland zeven plaatsen is opgerukt, is te danken aan het economisch herstel, stelt IMD-econoom José Caballero in een toelichting op het maandagavond gepresenteerde `World Competitiveness Yearbook’, een studie die sinds 1989 jaarlijks verschijnt. `Kijkend naar de binnenlandse bedrijvigheid, de reële groei per capita, de arbeidsmarkt en vooral naar de in- en uitgaande investeringen is duidelijk dat Nederland stappen heeft gemaakt.’ Daarnaast noemt Caballero het gestegen vermogen van Nederlandse bedrijven om zich aan te passen aan veranderende bedrijfsomstandigheden.

Op de ranglijst van het IMD wisselde Nederland sinds 2003 stuivertje met andere landen tussen plaats tien en vijftien. Daarvoor was Nederland nog een vaste waarde in de top vijf. Onder invloed van de politieke instabiliteit — mede als gevolg van de moord op Pim Fortuyn in mei 2002 — duikelde Nederland stevig omlaag. Dit jaar is dat gedeeltelijk goedgemaakt. Op een andere toonaangevende lijst, die van het World Economic Forum, staat Nederland overigens op plaats vijf, achter Zwitserland, Singapore, de VS en Duitsland.

Voor zijn ranglijst analyseert het IMD 340 criteria in vier categorieën. Voor Nederland is in drie van die categorieën sprake van verbetering: bij de genoemde economische prestatie, maar ook bij efficiëntie in het bedrijfsleven en bij infrastructuur. Bij dat laatste gaat het om `klassieke’ infrastructuur zoals de kwaliteit van het spoor- en wegennet, het internet en de stroomvoorziening, maar ook over andere vormen: de gezondheidszorg, het onderwijs en het wetenschappelijke raamwerk. Op vrijwel alle onderdelen is Nederland er in de internationale vergelijking iets op vooruitgegaan.

Bij de categorie efficiëntie van de overheid is Nederland wel wat teruggezakt. Vooral op het gebied van de belastingheffing laat Nederland steken vallen, aldus Caballero. Daarbij gaat het met name om belastingen die werknemers en consumenten betreffen. De bedrijfsbelastingen zijn volgens hem redelijk effectief.

Behalve de data die in het geval van Nederland door werkgeversorganisatie VNO-NCW worden geleverd, neemt IMD ook de uitkomsten van een enquête onder 5400 bedrijfsbestuurders mee. Uit die peiling komt voor Nederland in het bijzonder de waardering voor het hoge onderwijsniveau naar voren. Ook de open en positieve houding van mensen, de stabiliteit van het bestuur en voorspelbaarheid van het beleid worden geroemd.

Wil Nederland verder stijgen op de ranglijst, dan zal er volgens Caballero nadrukkelijk meer geld moeten worden gestoken in research & development, zowel door de overheid als door het bedrijfsleven. Daarnaast moet de productiviteit omhoog en moet de arbeidsmarkt verder gemoderniseerd worden.

Bron: Het Financieele Dagblad, 31 mei 2016

more news

Investor Relations Netwerk Zuid-Holland van start

Rotterdam vormde afgelopen dinsdag letterlijk het toneel voor de lancering van het Investor Relations (IR) Netwerk Zuid-Holland. Zo'n 50 deelnemers volgden de informatiesessies o...

>> read more
ICCA Names The Hague to its Top 50 European Cities Rankings

The Hague has become one of the top 50 international congress destinations among European cities, according to the ranking of The International Congress and Convention Association ...

>> read more

CONTACT

Are you planning to establish your
business in WESTHOLLAND?

Please contact:
Reneé Hammersley
Marketing and Communications Officer

You can reach me on:
E: r.hammersley@westholland.nl
M: +316 24 75 66 56
T:
linkedin.com